Mājas lapa: http://www.2v.lv

Interesantākais no portāla Dubultversija

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Privātās apsardzes kompānijas „Blackwater” līdzstrādnieki apsūdzēti prostitūtu pirkšanā par ASV budžeta līdzekļiem
Publicēts 13. februārī, 2010.
Divi bijušie privātās apsardzes kompānijas „Xe Services” (iepriekš zināma, kā „Blackwater”) līdzstrādnieki apsūdzējuši firmas vadību krāpšanā. Savā prasībā Breds un Melana Deivisi apgalvo, ka „Xe Services” bijusi dubultā grāmatvedība un tā slēgusi fiktīvus līgumus, vēsta CNN. Tā, pēc prasītāju teiktā, savas darbības laikā, kad „Blackwater” strādāja ASV varas iestāžu labā, Afganistānā kompānija tērēja amerikāņu budžeta līdzekļus līdzstrādnieku „kulturālai atpūtai” – ar ko tiek saprasta Filipīnu prostitūtas pārlidošanas un darba apmaksa.

 

2005. gadā Luiziānas štatā glābšanas operācijas pēc viesuļvētras „Katrīna” laikā „Blackwater” piestādīja ASV varas iestādēm rēķinu par „sakārtošanas pakalpojumiem” un iegūtie līdzekļi tika iztērēti striptīza dejotājām.

Bijušās apsardzes kompānijas līdzstrādnieces Melanas Deivisas prasībā teikts arī, ka viņa tikusi atlaista pēc tam kad viņai izdevās atklāt krāpšanos no „Blackwater” puses. Viņas dzīvesbiedrs, kurš arī strādāja „Blackwater”, paziņoja, ka kompānijas līdzstrādnieki bieži nepamatoti lietojuši ieročus.
„Xe Services” jau ir reaģējusi uz izvirzītajām apsūdzībām. Firmas pārstāvji apgalvo, ka Deivisu laulātā pāra apsūdzībām nav pamata, un, ka „Xe Services” juristi aizstāvēs kompānijas taisnību tiesā.

Skandāls ap „Blackwater” darbību, kas to piespieda mainīt nosaukumu, uzsākās 2007. gadā, pēc tam kad apsardzes kompānijas līdzstrādnieki Bagdādē nošāva 17 neapbruņotus irākiešus. Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka šis nebūt nebija vienīgais incidents ar ASV varas iestāžu labā strādājošajiem apsardzes darbiniekiem. Neskatoties uz skandālu, pārdēvētā „Blackwater” piedalījās CIP reidos Irākā un Afganistānā, „Xe Services” ar bezpilota lidojošo aparātu „Predator” raķešu, kuras tika izmantotas triecienu veikšanai Pakistānas teritorijā, iekraušanu. Tā visa rezultātā CIP paziņoja par līguma laušanu ar šo kompāniju.
 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: