Mājas lapa: http://www.2v.lv

Interesantākais no portāla Dubultversija

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Krēslas zona: Čārlzs Mensons - pazudušās paaudzes simbols
Publicēts 15. augustā, 2009.
Pirms dažiem mēnešiem ASV Kalifornijas štata policija veica kāda rančo pārmeklēšanu. Tā dēvētajā Bārkera rančo pirms trīsdesmit gadiem tika arestēts viens no sērijveida slepkava Čārlzs Mensons, un policijai bija radušās aizdomas, ka rančo teritorijā varētu tikt atrastas vēl kāda cilvēka mirstīgās atliekas – hipiju laikā bez vēsts pazuda desmitiem jaunu cilvēku. Nekas gan atrasts netika, taču notiekošais piesaistīja plašu uzmanību Mensona personībai.

Savdabīgie radinieki

Čārlzs Milss Mensons ir dzimis 1934. gada 12. novembrī Cincinati pilsētā. Viņa māte bija sešpadsmit gadus veca biseksuāla prostitūta vārdā Ketlīna Medoksa, bet tēvs, visticamāk, kāds Kolonels Skots. Tomēr Čārlzs ieguva cilvēka, ar kuru viņa māte apprecējās drīz pēc dēla nākšanas pasaulē – Viljama Mensona, uzvārdu. Kad Čārlzam bija seši gadi, Ketlīna saņēma piecu gadu cietumsodu par līdzdalību bruņotā laupīšanā, un zēns bija spiests mitināties pie radiniekiem. Ja māte Čārlzu, kad vēl viņš bija zīdainis, gandrīz izmanījās apmainīt pret krietnu daudzumu alus, tad tēvocis, pie kura Čārlzs nonāca, bija izsmalcinātāks sadists. Piemēram, viņš pirmajā skolas dienā saģērba zēnu kleitiņā, jo puišelis tēvocim nešķita gana vīrišķīgs.

Kad Ketlīna tika atbrīvota, mātes un dēla kopdzīve nebija ilga, jo Ketlīna atdeva zēnu valsts apgādībā. Turpmākos gados Čārlzs pavadīja patversmēs, no kurām mēģināja bēgt, izmantojot vispirms zagtus velosipēdus, bet vēlāk – zagtas automašīnas, kas beidzās ar patversmju nomaiņu pret pāraudzināšanas iestādēm. 1955. gadā Mensons ieradās Kalifornijā, kur nonāca cietumā par auto zādzību. Pēc soda izciešanas viņš kļuva par suteneru Holivudā, bet 1959. gadā tika arestēts par mēģinājumu pārvērst naudā zagtu čeku par 37,50 dolāriem. Ieslodzījumā Mensons iemācījās spēlēt ģitāru un sāka interesēties par scientoloģiju. 1967. gada martā tobrīd 33 gadus vecais topošais maniaks nonāca brīvībā, un tad arī sākās stāsts par Ģimeni.

Hipiju komūna
Pēc atbrīvošanas Mensons devās uz tā laika hipiju galvaspilsētu Sanfrancisko, kur iepazinās ar 24 gadus veco Mēriju Branneri. Pāris sāka klejot pa Kaliforniju, un viņiem pievienojās aizvien jauni hipiji. Mensona personība piesaistīja galvenokārt hipiju dzīves stila savaldzinātu meiteņu uzmanību, un pavisam drīz viņu pavadīja jau ap trīsdesmit šādu „māsu”, kuras Mensonu uzskatīja par dzīvu dievu un bija gatavas izpildīt jebkuru viņa pavēli.

Visbeidzot komūna nobāzējās pamaestā rančo netālu no Holivudas. Sektas locekļi nodarbojās ar sīkām zādzībām, piepelnījās, šķirojot atkritumus lielveikalu izgāztuvēs, un regulāri lietoja narkotikas, kā arī rīkoja nebeidzamas orģijas. Sektas locekļi arī sadraudzējās ar tādu publiku kā baikeri un sātanisti. Tika runāts, ka gan Stena rančo, gan Bārkera rančo, uz kurieni sekta pārvācās vēlāk, notikušas sātanistu mesas un veikta upurēšana, tostarp arī cilvēku, taču pierādījumi netika atrasti.

Mensona idejas tikmēr kļuva aizvien drūmākas – viņš sāka uzskatīt sevi par dižu muzikantu un neatzītu ģēniju, vienlaikus kaļot plānos par pasaules kundzību. Mensons bija ieraudzījis Džona Lenona dziesmu tekstos, īpaši skaņdarbā Helter Skelter, pareģojumu, ka gaidāms karš starp balto un melno rasēm. Atbilstoši Mensona teorijai, viņa brāļi un māsas kara laikā radīs patvērumu pazemē, un viņu skaits, karam beidzoties, sasniegs 144 000 cilvēku, kuri bez grūtībām pārņems varu pasaulē.

Helter Skelter uzbrukums

Pirmo slepkavību Ģimene izdarīja 1969. gada augusta sākumā, kad Mensona sekotāji nogalināja muzikantu un LSD tirgoni Hariju Tenmanu, kurš atteicās atdot Ģimenei kādu parādu. Vienlaikus dzīve komūnā Mensonam sāka kļūt garlaicīga – viņš vēlējās muzikanta karjeru. Sanfrancisko Mensons bija iepazinies ar The Beach Boys bundzinieku Denisu Vilsonu, kurš savukārt iepazīstināja Mensonu ar producentu Teriju Melčeru, kurš izrādīja interesi par iespēju izdot Mensona albumu. Melčers abu iepazīšanās brīdī īrēja villu Cielo Drive, un sektas vadonis, apsēsts ar ideju, ka The Beatles albumā paslēpts aicinājums viņam izdot albumu, kas dos signālu rasu kara sākumam, nolēma apmeklēt Melčeru.

Tomēr izrādījās, ka producents villu pametis, un tagad to īrē slavenais režisors Romans Poļanskis kopā ar dzīvesbiedreni, aktrisi Šaronu Teitu. Režisora nebija mājās, bet villas iemītnieki sarunās neielaidās. Saniknotais Mensons pasludināja sekotājiem, ka pienācis Helter Skelter laiks un 8. augustā nosūtīja četrus no viņiem uz Cielo Drive, ar uzdevumu nogalināt visus, kurus viņi ieraudzīs. Četrotne uzdevumu izpildīja pēc labākās sirdsapziņas – par upuriem kļuva pieci cilvēki, ieskaitot Šarona Teitu, kura bija astotajā grūtniecības mēnesī. Slepkavas arī izmantoja upuru asinis, lai aprakstītu villas sienas ar politiskiem saukļiem.

Arests nenozīmīgu iemeslu dēļ

9. augustā, tika īstenots Helter Shelter otrais trieciens. Mensons, kopā ar sešiem sekotājiem noskatīja pirmo piemēroto māju, un iebruka tajā. Nams piederēja padzīvojušam pārim, nelielu veikaliņu tīkla īpašniekiem Leno un Rozmarijai la Bjankiem. Mensons gan piedalījās tikai upuru sasiešanā, bet pēc vadoņa aizbraukšanas trīs no hipijiem noslepkavoja laulātos, un policiju arī šoreiz sagaidīja asinīm rakstīti politiskie saukļi.

1969. gada 16. augustā Mensons un viņa Ģimene tika arestēti apsūdzībā par auto zādzību, taču atbrīvoti, jo izrādījās, ka rančo pārmeklēšanas orderis policijas ierašanās laikā zaudējis juridisko spēku. Naktī pēc atbrīvošanas Mensons un trīs viņa tuvākie draugi nogalināja vienu no komūnas ierindniekiem, kādu Donaldu Šī, kuru turēja aizdomās par sadarbību ar policiju, paslēpa līķi un pārcēlās uz citu rančo. Mensons bija iepriekš parūpējies, gan par nākošo apmešanās vietu, gan netālu paslēptiem bagijiem un džipiem.

Jaunajā mājvietā Ģimene pavadīja laiku orģijās un vizinoties ar bagijiem. Viena izbraukuma laikā hipiji aizdedzināja ceļmalā atstātu tehniku, kamdēļ oktobrī rančo ieradās policija. Šoreiz izmeklētājiem jau bija aizdomas, ka Ģimene ir kas vairāk, nekā hipiju komūna – daļēji tās tiešām balstījās uz Donalda Šī liecībām, tādēļ policisti kamerās pie Mensona „māsām” iesēdināja profesionālas informatores. Čārlija meitenes arī izrunājās un tā radās Mensona darbības kopaina.

Mensona filozofijas turpinātāji

Izmeklēšanas laikā daļa Ģimenes locekļu sniedza liecības, tomēr daudzi vispār atteicās runāt. Dažas dienas pirms prāvas sākuma bez vēsts pazuda štata nozīmētais advokāts Roberts Hugess. Viņa līķi atrada piecus mēnešus vēlāk, un uzskata, ka advokātu, kurš necentās Mensona labā, nogalinājuši brīvībā palikušie sektanti. Pēc ilgstoša procesa septiņiem Ģimenes locekļiem tika piespriests nāves sods, tomēr 1972. gadā Kalifornijas štatā tas tika atcelts un sektanti saņēma mūža ieslodzījumu.

Līdz ar vadošo locekļu notiesāšanu sektas darbība nebeidzās. 1975. gadā viena no Mensona sekotājām Lineta Fromma mēģināja nošaut toreizējo ASV prezidentu Džeraldu Fordu. Cita Mensona „māsa” Sandra Guda aktīvi popularizēja vienu no sava guru filozofijas pamatelementiem – par ekoloģiskā līdzsvara saglabāšanas nepieciešamību un bija izsūtījusi presei sarakstu ar amatpersonu un korporāciju vadītāju vārdiem, kas vainojami vides piesārņošanā, ar piebildi, ka visām šīm cūkām piespriests nāvessods.

Mensons un seši viņa domubiedri joprojām atrodas cietumā, un tiesu iestādes noraida visus apžēlošanas lūgumus. Ja pārējie izceļas ar to, ka kļuvuši par kristiešiem, tad Mensons nav mainījies. 1997. gadā atklājās, ka viņš cietumā noorganizējis narkotiku tirdzniecības tīklu, kamdēļ tika pārcelts uz vieninieku kameru. Lielā mērā šīs lēmums tika pamatots arī ar Mensona drošību – viņu divas reizes mēģināja nogalināt citi ieslodzītie – vienreiz fanātisks organizācijas Āriešu brālība biedrs, kurš bija saniknots par to, ka Mensona sekotāji slepkavojuši baltos, nevis melnādainos amerikāņus, un otrreiz (lai cik tas dīvaini nešķistu) – kāds krišnaīts.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: