Mājas lapa: http://www.2v.lv

Interesantākais no portāla Dubultversija

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Globalizācijas ietekmē ASV vairāk netiek ražots gandrīz neviens no valsts simboliem
Publicēts 24. martā, 2010.
Pasaules ekonomikas globalizācija ir ieviesusi savas korektīvas dažādās cilvēku dzīves sfērās un likusi atteikties no daudziem priekšstatiem. Kā raksta amerikāņu nedēļas izdevums "Newsweek", tad globalizācijas dēļ Savienotajās Valstīs vairāk netiek ražotas tādas lietas, kā "Levi's" džinsi, "Fender" ģitāras un beisbola bumbas - lietas, kuras ir nesaraujami saistītas ar priekštatiem par ASV.

Dažos gadījumos "neamerikānisks" var izrādīties pat valsts simbols - zvaigžņoti - svītrainais karogs, pusotrs kuru procents tiek ražots aiz ASV robežām.
 

Pašlaik gan ASV Kongresā tiek izskatīts likumprojekts, kura pieņemšanas gadījumā  tiks aizliegta amerikāņu karogu šūdināšana aiz valsts robežām. Bet ja nacionālo karogu ražošana ir valsts lieta, tad privāto firmu darbība balstās uz komerciālajām interesēm. Šī iemesla dēļ slaveno uzrakstu "Made in USA" (Ražots ASV) vairāk neredz uz "Levi Strauss" džinsiem. Šī kompānija, kas ir dibināta 1853.gadā Sanfrancisko un kļuvusi ar īstu amerikāņu "ikonu", ir uzbūvējusi fabrikas Āzijas un Latīņamerikas valstīs. Pēdējais džinsu pāris ASV tapa 2003. gadā.

Vēl viens Amerikas simbols ir elektroģitāra "Fender Stratocaster", kuru bija iecienījuši Ēriks Kleptons, Džimijs Hendrikss un daudzi citi izcili muzikanti. Arī tā tāpat vairāk netiek ražota ASV teritorijā. Tagad 1957.gadā Kalifornijā izgudrotās ģitāras sērijveida ražošana notiek Meksikas pilsētā Ensenadā, atzīmē "Newsweek".

Uzrakstu "Ražots ASV" ir zaudējušas slavenās kedas "Converse", kā arī kompaniju "Craftsman" un "Stanley", kuras ražo dažāda veida instrumentus, produkcija. Pat bumbas "pašai amerikāniskākajai" spēlei - beisbolam - tiek izgatavotas nevis ASV, bet gan Kostarikā. Nav uzraksta "Ražots ASV" arī uz Nacionālas basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju formas tērpiem.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: