Mājas lapa: http://www.2v.lv

Interesantākais no portāla Dubultversija

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Cilvēktiesību aizstāvji piespiež Drēzdenes zoodārzam pārdēvēt mandrila mazuli Obamu citā vārdā
Publicēts 12. jūlijā, 2009.
Cilvēktiesību aizstāvji panākuši, ka Vācijas pilsētas Drēzdenes zoodārzs maina mandrila mazuļa, kurš bija nosaukts par Obamu, vārdu, ziņo „The Local”. Pēc cīnītāju pret rasismu domām, nosaukt pērtiķi par godu pirmajam melnādainajam ASV prezidentam ir klaja rasisma izpausme. Zoodārza administrācija gan apgalvoja, ka primāts par Obamu nodēvēts, gluži pretēji, lai izrādītu cieņu ASV 44. prezidentam, kurš šī gada jūnijā apmeklēja Drēzdeni.

Pēc zoodārza darbinieces Manuelas Kolmaras, kura ir atbildīga par vārdu piešķiršanu Āfrikas dzīvniekiem, vārdiem, nedz viņa, nedz viņas kolēģiem nav pat ienākusi prātā doma, ka melnādaina politiķa vārda piešķiršana pērtiķim varētu tikt uzskatīta par rasismu. Kolmara skaidroja, ka katru gadu Drēzdenes zoodārzā jaundzimušos dzīvniekus sauc vārdos, kas sākās ar noteiktu alfabēta burtu, un 2009. gadā pienākusi burta „O” kārta.

Tomēr tagad mandrils, kas agrāk bija zināms kā Obama, sauksies par Okeke, kas tulkojumā nozīmē „tas, kas piedzimis tirgus dienā” (no kādas tieši valodas nācis nu jau bijušā Obamas jaunais vārds, zoodārza darbiniece nav precizējusi). Bez tam zoodārza direktoram Karlam Haincam Ukenam arī nācās publiski atvainoties.

Jāpiebilst, ka šis nav pirmais skandāls, kura centrā nonāk Baraka Obamas salīdzinājums ar pērtiķi. Februārī vētrainu reakciju ASV izsauca laikrakstā „New York Post” publicēta karikatūra, kurā bija attēlots šimpanze, bet no paraksta pie attēla kļuva skaidrs, ka autors izsmej ASV prezidenta politiku.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: