Mājas lapa: http://www.2v.lv

Interesantākais no portāla Dubultversija

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Bijusī ASV Valsts sekretāre Kondolīza Raisa personīgi sankcionējusi spīdzināšanas izmantošanu
Publicēts 23. aprīlī, 2009.
Bijusī ASV Valsts sekretāre Kondolīza Raisa personīgi akceptējusi stingru nopratināšanas metožu izmantošanu CIP izmeklētāju darbībā, vēsta aģentūra „Associated Press”. 2002. gadā, kad viņa vēl bija prezidenta padomniece nacionālās drošības jautājumos, Raisa deva mutisku rīkojumu izmantot tā saucamo „spīdzināšanu ar ūdeni” attiecībā pret teroristu Abu Zabaide (Abu Zubaydah).

Informāciju par Raisas mutisko rīkojumu trešdien, 22. aprīlī, publicēja Senāta izlūkošanas lietu komisija. Senatori izveidoja detalizētu hronoloģiju par to, kā cietsirdīgās nopratināšanas metodes tika apspriestas un sankcionētas Džordža Buša administrācijas laikā.

„Spīdzināšana ar ūdeni” (waterboarding), par kuru šeit runa, ir nopratināmā daļēja slīcināšana - cilvēku piesien pie līdzenas virsmas un lej viņam sejā ūdeni.
Nacionālās drošības padomnieces dotā sankcija ir vissenākais gadījums, kad iepriekšējā ASV vara atbalstījusi „spīdzināšanu ar ūdeni”. Septembrī Raisa sniedza Senātam rakstisku liecību par Buša administrācijas lomu CIP cietsirdīgajā praksē, taču pēc jaunākās informācijas viņas loma lēmumu pieņemšanā bija daudz lielāka.

Pašlaik ASV aktīvi tiek apspriestas CIP metodes, kuras to kritiķi uzskata par nelikumīgām. Pagājušajā nedēļā Baraka Obamas administrācija publicēja CIP memorandus, kuri sankcionēja šo strīdīgo praksi, bet otrdien, 21.aprīlī, tika publicēts Senāta armijas lietu komisijas ziņojums par CIP un militārpersonu pielietoto spīdzināšanu.

Demokrātiskās partijas un tiesību aizsargājošās kustības pārstāvji cenšas panākt Buša pretteroristiskās politikas izmeklēšanu un vainīgo tiesību pārkāpumu sankcionēšanā sodīšanu. Baraks Obama neatbalsta vispārīgas izmeklēšanas sākšanas ideju, taču otrdien, 21. aprīlī, viņš paziņoja, ka neizslēdz iespēju, ka tāda varētu arī sākties.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: